Vælg en side

Testprotokol til overvågning af lyskestyrke og forebyggelse af skader

Tilbage til bloggen

Lad dig ikke skræmme af længden på denne artikel. Vi har nogle nyttige grafikker sidst på siden for at vise dig, hvad vi taler om på en enkel og visuel måde. Bare rul ned og tjek dem ud. Testprotokoller til forebyggelse af skader skal være lette at forstå og implementere for at sikre, at de bliver brugt.

Hvis du overvejer at investere i sportsteknologi, spekulerer du måske på, hvordan du får mest muligt ud af det og får valuta for pengene. Bare rolig, vi er her for at hjælpe. Vi ønsker ikke, at du køber noget, der ender med at blive glemt og ikke brugt, så i denne artikel vil vi dele nogle tips til, hvordan du bruger vores GroinMate (og disse tips kan også bruges til andre produkter, vi har på vej, som vores PlateMate eller CableMate). GroinMate er en enhed, der måler kraft og kan hjælpe dig med at forbedre din præstation og forebygge skader. Men før du begynder at bruge det, skal du have en klar plan for din træning. Vi foreslår tre mulige spor for din strategi:

  • Du kan teste din styrke i starten og slutningen af hver sæson for at se, hvor meget du er blevet bedre eller dårligere. (Sæsonbestemt test)
  • Du kan teste oftere i løbet af sæsonen for at holde styr på dine fremskridt og opdage tegn på risiko for skader. (Regelmæssig test)
  • Hvis du har midlerne, kan du teste hver uge, som den danske superligaklub FC Nordsjælland gør. (Professionel testning)

Der er ikke én størrelse, der passer til alle, når det kommer til, hvordan du vælger at indsamle data eller den frekvens, der passer til dig. Der findes ikke ét rigtigt svar for alle. Men én ting er sikkert: Det er bedre at træffe beslutninger baseret på reelle data end på intuition.

Så hvad kan du gøre med de data, du får fra enheden? Som vi nævnte før, viser en undersøgelse, at et fald i styrke kan være et advarselstegn på en overbelastningsskade, der kan opstå inden for 1-2 uger (klik her for at læse mere). Det betyder, at hvis du tester dig selv regelmæssigt, kan du måske forebygge overbelastningsskader, før de opstår.

Men bare rolig, hvis du ikke måler din styrke særlig ofte – du kan stadig bruge dine data på andre måder. Undersøgelsen viste også, at når fodboldspillerne kom sig over deres smerter og skader, vendte deres styrke tilbage til det normale. Dette er meget vigtigt, fordi det fortæller dig, hvornår det er sikkert at lade en atlet gå tilbage til fuld træning. I elitesport er skader og især overbelastningsskader almindelige – og de kan være svære at håndtere. Hvis du lader en atlet træne for tidligt, kan du gøre skaden værre. Hvis du venter for længe, risikerer du at spilde kostbar tid. Hvis du kender din atlets normale styrke, bør du begynde at måle den oftere, når de er skadede og under genoptræning. Når deres styrke når det normale niveau igen, kan det være et godt tidspunkt gradvist at øge træningsintensiteten og lade dem vende tilbage til fuld sportsaktivitet.

Vi har lært meget af at tale med forskere og videnskabsfolk i FC Nordsjælland. De har en simpel tommelfingerregel til at spotte overbelastningsskader tidligt. Hvis de ser et fald i styrken på 15% i løbet af en uge, tager de det som et advarselstegn. De vil teste spilleren igen senere samme dag (for at sikre, at testen er gyldig), og hvis resultatet er det samme, vil de stoppe spilleren fra at træne og give dem nogle genoptræningsøvelser. Spilleren går først tilbage til fuld træning, når styrken er normal igen.

En anden ting, man skal huske på, er, at et lille fald i styrke over flere uger også kan være et tegn på problemer. Selv hvis en spiller ikke mister 15% eller mere af sin styrke på en uge, kan et par procents tab hver uge løbe op. Der er ingen klar regel for, hvordan man håndterer denne form for langsigtet tilbagegang, men du bør være opmærksom på det.

Vi ved, at det kan lyde kompliceret, men det er meget vigtigt at kende logikken bag at træffe kloge beslutninger i sport. For at gøre det lettere for dig, kan vi se på nogle eksempler på, hvordan man bruger enheden på en enkel og visuel måde med flowdiagrammer:

Sæsonbestemt testning – protokol til forebyggelse af skader

Dette diagram er en nyttig guide til begyndere, der vil i gang med at teste deres styrke med sportsteknologi. Du behøver ikke at følge den nøjagtigt eller teste dig selv for ofte (medmindre du har et helt team og nok ressourcer). Men det kan være nyttigt at kende sin basisstyrke, hvis man bliver skadet og har brug for at komme sig. Dette diagram kan vise dig, hvordan du kommer i gang med at teste.

Regelmæssig testning – protokol til forebyggelse af skader

Dette diagram ligner det ovenstående – men der er en forskel, og det er, at du ved at gennemføre træningssæsonen regelmæssigt vil teste dine atleter – dette kan resultere i en stigning i baseline-styrken (dette er vigtigt at huske på, hvis der opstår en skade, da du skal bruge den sidste baseline-styrkemåling til at træffe din beslutning om din atletes tilbagevenden til sport efter skaden).

Professionel testprotokol til forebyggelse af skader

Dette diagram er for dem, der kan teste deres styrke hver uge. Det kan hjælpe dig med at forebygge nogle skader, før de sker. Men du er nødt til at have et team af eksperter, der kan indsamle og analysere data. Sådan kan du gøre det, hvis du har denne mulighed.